De huurder
Je bent huurder als je beiden op het contract staat. Dit noemen we ook wel ‘samenhuur’ of ‘contractuele medehuur’. Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan ben je automatisch medehuurder (zogenaamd ‘wettelijk medehuurder’) en kan je de huurovereenkomst voorzetten indien jouw partner de woning verlaat of komt te overlijden.
Woon je alleen en ga je trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan is het belangrijk dat je jouw partner als medehuurder aanmeldt bij ons. Wij verwerken de naam van jouw partner dan in onze administratie en je ontvangt van ons een schriftelijke bevestiging. Ook geven wij je informatie over jouw rechten en plichten mocht jouw situatie in de toekomst veranderen.
Medehuurderschap
Het medehuurderschap is van belang voor mensen die samenwonen zonder dat hun naam op het huurcontract staat vermeld. Wanneer is voldaan aan daarvoor geldende wettelijke voorwaarden kan je na 2 jaar ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’ het medehuurderschap aanvragen. Met het medehuurderschap krijg je vrijwel dezelfde rechten en plichten als de huurder. Doe je dit niet, dan moet de partner bij verhuizing van de huurder eveneens de woning verlaten.
Voor een medehuurder gelden de volgende regels:
De medehuurder wordt niet op het huurcontract vermeld.
De medehuurder is, vanaf de ingangsdatum van het medehuurderschap, ook aansprakelijk voor alle verplichtingen uit de huurovereenkomst, zoals de betaling van de huur.
Als medehuurder verlies je automatisch het medehuurderschap als je niet langer op het huuradres woont. Zodra je als medehuurder verhuist, ben je geen medehuurder meer.
Als medehuurder doe je er verstandig aan om de huur op te zeggen als je de woning verlaat. Doe je dat niet, dan blijf je aansprakelijk voor de huurbetalingen en de andere verplichtingen uit de huurovereenkomst.
Voortzetten huurovereenkomst door medehuurder
Een medehuurder (contractueel, echtgenoot, geregistreerd partner, erkend door Woongroen of de rechter) mag de huurovereenkomst bij opzeggen of overlijden van de huurder zonder meer voortzetten.
Wie kan géén medehuurder worden?
Kinderen of kleinkinderen of overige familieleden kunnen geen medehuurder worden. Er is dan namelijk geen sprake van een duurzame relatie.
Medehuurderschap aanvragen
Voor het aanvragen van het medehuurderschap maak je gebruik van een formulier.
Aanvraagformulier medehuurderschap
Eenzijdig opzeggen huur
Sta je allebei op het contract, ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of is er sprake van medehuurderschap? Als jij of jouw partner gaat verhuizen, dan moet degene die de woning verlaat de huur opzeggen. Dit kan door het invullen en opsturen van een afstandsverklaring. Degene die achterblijft blijft huurder met alle rechten en plichten.
Afstandsverklaring