Meer huurwoningen krijgen een maximale huurprijs

Geplaatst op

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Met deze wet krijgen in heel Nederland duizenden extra woningen een vaste maximale huurprijs. De verwachting is dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro naar beneden moet worden bijgesteld. Op ismijnhuurteduur.nl ontdek je wat de nieuwe wet voor jouw huurprijs betekent.

Meer betaalbare woningen

Iedere woning of kamer krijgt punten voor kwaliteit. Bijvoorbeeld voor het aantal vierkante meters en bepaalde voorzieningen. Dat gebeurt op basis van het woningwaarderingsstelsel: het WWS. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs. Dat was al zo voor woningen tot en met 143 punten. Vanaf 1 juli geldt dat ook voor woningen tot en met 186 punten. Hiermee ontstaat een nieuwe sector: middenhuur. Er komen dus meer betaalbare woningen bij. Voor woningen in de vrije sector – dat zijn woningen met 187 punten of meer – verandert er niets.

Aanpassing huurprijs

Woongroen onderzoekt de komende maanden voor welke adressen de huur op basis van de Wet betaalbare huur moet worden aangepast. In dat geval ontvang je natuurlijk bericht.

Bij alle nieuwe huurcontracten – die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten – moet Woongroen zich houden aan de maximale prijs. Bij woningen tot en met 143 punten verandert soms ook iets voor bestaande contracten. Klopt de huur niet met het puntenaantal? Dan gaat de huur in sommige gevallen direct of anders na een jaar omlaag. Je kan de Huurcommissie vragen om de huurprijs te toetsen.

Is mijn huur te duur?

Op ismijnhuurteduur.nl kun jij nagaan of jouw huur omlaag kan in jouw situatie. Daarbij word je ook gewezen op de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Daarnaast wordt in een video kort uitgelegd wat de Wet betaalbare huur voor jou betekent en wordt een antwoord gegeven op veel gestelde vragen.

Wet betaalbare huur

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Draagvlak voor renovatie eengezinswoningen Thorbeckelaan en Nolenslaan in Zeist

Woongroen gaat de 38 eengezinswoningen aan Thorbeckelaan en Nolenslaan in het Staatsliedenkwartier in Zeist renoveren en verduurzamen. Huurders zijn uitgebreid geïnformeerd en wij vroegen hen om schriftelijk akkoord te gaan met de renovatieplannen. Inmiddels is bekend dat bijna 80% van de huurders voor de plannen heeft gestemd.
Lees meer