Skip to content

Toestemming vragen

Behangen of tapijt leggen kan natuurlijk zonder toestemming. Wil je iets veranderen wat je niet makkelijk in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen? Of wil je iets veranderen aan de constructie van de woning? Dan moet je altijd eerst toestemming vragen. Bijvoorbeeld als je een muur wil weghalen of een dakkapel wil plaatsen. Dit geldt ook voor het leggen van harde vloeren in de woning zoals bijvoorbeeld of laminaat, parket, plavuizen of tegels. Dit kan namelijk voor veel geluidsoverlast zorgen.

Vraag ons bij twijfel altijd om advies. Of maak een afspraak om je plannen door te spreken.

Aanvraag Zelf klussen / ZAV: Zelf Aangebrachte Voorziening


Voorwaarden

Een klus aan je woning die je zelf uitvoert, noemen we een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Voor een ZAV heb je toestemming nodig van Woongroen. Aan die toestemming zijn algemene voorwaarden verbonden.

Na ontvangst van het ZAV-formulier beoordelen wij jouw gewenste verandering. Je hoort binnen 3 weken van ons.

Let op:
In woningen met een bouwjaar van voor 1994 is mogelijk asbest aanwezig. Bijvoorbeeld in zeil of vloerbedekking. Asbest is niet schadelijk zolang je dit niet zelf verwijdert of beschadigt. Houd hier rekening mee bij herstelwerkzaamheden. Lees verder

Wat mag niet (meer)

Voor diverse veranderingen geeft Woongroen geen toestemming (meer). Ook niet via een ZAV-aanvraag.

Belangrijk:
Wijzigingen aan de buitenkant van de woning zijn praktisch nooit toegestaan. Overleg daarom altijd eerst met ons, voordat je een voorziening aan de buitenkant aanbrengt.


Als een verbouwingen of aanpassingen op basis van de wettelijke overheidsregels 'vergunningsvrij' is, betekent het niet dat Woongroen hier automatisch toestemming voor geeft.

Airco's plaatsen

Alleen in eengezinswoningen is het plaatsen van airco's onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Er moet altijd een ZAV-aanvraag worden ingediend. In appartementen en nieuwbouw (vanaf 2010) mag je geen airco's plaatsen.


Voorwaarden:

  • Je moet de airco's laten plaatsen door een gecertificeerd bedrijf en volgens de algemene bouwregelgeving en NEN1010.

  • Je hebt een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering geregeld.

  • Onderhoud en vervanging van de airco's zijn gedurende de huurperiode voor jouw rekening.

  • Ontstaat schade tijdens werkzaamheden of vervolgschade in de toekomst? Dan zijn de kosten en herstelwerkzaamheden voor jou.

  • Je controleert zelf of deze verandering voldoet aan de vergunningsplicht van de gemeente en/of overheid.

  • De installatie moet met trillings-absorberende maatregelen worden geplaatst.

  • Je informeert omwonenden dat er airco's geplaatst worden. Dit vanwege eventueel geluids-/trilling-overlast.

  • Houd rekening met de maximale toelaatbare geluidsnorm van maximaal 40 dB bij nacht en 45 dB bij dag.

  • De buitenunit plaats je buiten het zicht aan de achterkant van jouw woning.

  • Alle leidingen mogen niet over de gevel lopen maar dienen door de woning te worden aangelegd.

  • Bij eventuele klachten over de airco-installatie kan Woongroen eisen dat je passende maatregelen neemt. Dit kan in uiterste situatie leiden tot verwijderen van de installatie.

  • Bij een eventuele verhuizing is het ter beoordeling van de opzichter van Woongroen of deze verandering mag worden overgenomen door een eventuele nieuwe huurder of moet worden teruggebracht in de originele staat.

Toelichting geen airco's in appartementen:

  • Overlast als gevolg van geluid / trillingen.

  • Aantasting van de beeldkwaliteit wanneer er allerlei buitenunits worden opgehangen aan de gevel.

  • Belemmering bij (groot) onderhoud aan de buitengevel.

Toelichting geen airco's bij nieuwbouw (vanaf 2010):

De gevels van deze woningen zijn heel goed geïsoleerd en deze isolatie wil je niet onderbreken. Anders ontstaat er een isolatielek welke een negatief effect kan hebben op het energielabel.

Overzicht van klussen die niet toegestaan zijn

Onderhoud en vervanging

De basisregel voor reparaties en onderhoud is: wat je zelf verandert, onderhoud je ook zelf. Maar soms zijn er ook veranderingen die de vorige huurder heeft gemaakt.

Als de vorige huurder iets in de woning heeft veranderd, legt Woongroen in het huurcontract de afspraken over onderhoud en reparaties vast.

  • Heb je een ZAV overgenomen van de vorige huurder? Bijvoorbeeld een ligbad of plavuizen. Dan moet je deze verandering zelf onderhouden en verwijderen bij vertrek (of ter overname aanbieden aan de volgende huurder).

  • Is de verandering van de vorige huurder overgenomen door Woongroen? Dan onderhoud en vervangt Woongroen de verandering. Bijvoorbeeld een dakkapel. Als er iets vervangen moet worden, kan het zijn dat Woongroen een luxer onderdeel vervangt voor een standaardonderdeel. We plaatsen dan bijvoorbeeld een standaard keukenblok terug.

Vergoeding bij vertrek

Wanneer Woongroen vooraf goedkeuring heeft verleend aan de ZAV én er is een vergoeding overeengekomen, dan wordt bij je vertrek beoordeeld of de vergoeding wordt uitgekeerd en welk bedrag.

Medische aanpassingen (Wmo)

In sommige gevallen is het nodig dat de woning wordt aangepast om medische redenen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze aanpassingen kun je aanvragen bij de gemeente.

Meer informatie over de Wmo vind je op de website van de gemeente De Bilt en de website van de gemeente Zeist.

Goed om te weten

Meer informatie over de voorschriften van verbouwen vind je op de website van de Rijksoverheid.