Skip to content

Wat je zelf kunt doen

Wist je dat je zelf veel kunt doen om te besparen? Waarschijnlijk krijg je van alle kanten tips. Het wordt makkelijker wanneer je weet waar je op moet letten. En sommige dingen kun je beter niet doen.

Steffie legt uit…
De website Energie.Steffie.nl legt op een eenvoudige manier alles uit over energie. En ze geeft tips hoe je energie kunt besparen.

Blijf ventileren

Het voelt misschien tegenstrijdig, maar…

Droge lucht warmt sneller op
Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Schone, droge lucht komt jouw woning in. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat droge lucht sneller opwarmt. Goed ventileren is dus niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor jouw portemonnee.

Wanneer kun je het beste ventileren?
Echt niet elk raam hoeft de hele dag open te staan, maar een ruimte moet nooit helemaal potdicht zijn. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd open zetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning. Is jouw woning goed geïsoleerd? Ook dan is het extra belangrijk om goed te ventileren.

Bespaartips energie (gas en stroom)

Je kunt als huurder veel geld besparen én tegelijkertijd een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu. Hieronder staat een poster van de Zeister organisatie 'Mijn Groene Huis' met 24 tips. Je kunt deze tips eenvoudig en snel invoeren. En alles bij elkaar scheelt het heel wat op je energierekening! Kijk voor meer bespaartips en informatie op de website van Mijn Groene Huis of BENG De Bilt.

Per tip vind je een indicatie van de besparing. De werkelijke besparing is afhankelijk van jouw huishouden en situatie.

Nog een extra tip: ga de deur uit. Sinds corona werken nog veel mensen vanuit huis. Maar meer thuis zijn, betekent ook meer je huis verwarmen. Ga een dag in de bibliotheek werken. Of kom gezellig naar één van de locaties van MeanderOmnium of wijkinloophuizen van Kerk en Samenleving. Hier kun je terecht voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten én natuurlijk een kop koffie.

Vergelijk jouw verbruik
Bovenstaande tips helpen om jouw verbruik zo laag mogelijk te houden. Vergelijk je verbruik eens met je verbruik van vorige week of vorig jaar. Dat kan heel makkelijk in de app van jouw energieleverancier. Maar ook als je de meterstanden genoteerd hebt of door jaarafrekeningen naast elkaar te leggen. Zo zie je of je goed bezig bent.

Stijgt jouw gasverbruik of elektriciteitsverbruik en weet je niet waardoor dat komt? Met het stappenplan van ConsuWijzer kun je nagaan waar het mogelijk aan ligt.


Bespaartips water

Het verwarmen van water kost ongemerkt veel energie. Wil je minder warm water verbruiken? Probeer dan eens deze tips!

  • Bespaartip 1: hergebruik servies. Let thuis op hoeveel glazen je gebruikt. Water kun je bijvoorbeeld de hele dag uit hetzelfde glas drinken. Minder glazen betekent minder afwas.

  • Bespaartip 2: was je kleding minder. Kijk aan het eind van de dag eens kritisch naar je kleding. Misschien kan je dit nog wel een keertje aan. Hang een trui lekker buiten te luchten.

  • Bespaartip 3: gebruik de vaatwasser optimaal. Een vaatwasser gebruikt gemiddeld 13 liter water. Spoel je eerst je afwas af en vul je daarna een teiltje? Dan gebruik je meer dan 13 liter water. Een vaatwasser kost wel meer energie. Zet deze alleen aan als deze helemaal vol zit.

  • Bespaartip 4: kook in één pan. Groenten en aardappelen kun vaak je prima in één pan koken. Er zijn ook veel lekkere eenpans-recepten te vinden. Zo bespaar je niet alleen water en energie, maar het scheelt je ook afwas.

  • Bespaartip 5: vul de wasmachine. Hoe meer was je in je wasmachine stopt, hoe efficiënter je wast. Je hoeft minder vaak te wassen en je was wordt schoner. Op de meeste wasmachines zit ook een eco-stand, gebruik die!


Wat kun je beter niet doen?

Veel mensen zoeken goedkope alternatieven om er in de winter warmpjes bij te zitten. Soms levert dat creatieve oplossingen op. Maar niet elk idee is even verstandig. Sommige ideeën zijn zelfs levensgevaarlijk.

Bloempotkachel of petroleumstel
Inmiddels is het een ware trend: het huis verwarmen met kaarsen of een bloempotkachel. Dat lijkt gezellig, maar ze zijn weinig effectief en slecht voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat er dan heel veel fijnstof vrijkomt. Veel meer dan bij een drukke snelweg. Bovendien is er brandgevaar. Ook een petroleumkachel kan gevaarlijk zijn. Zeker in woningen waar minder goed geventileerd wordt.

Elektrische kachel
Denk je erover om een elektrische kachel te kopen? Houd er dan rekening mee dat deze veel stroom verbruiken. Keramische kachels en infraroodkachels zijn energiezuiniger dan andere modellen.