Ventileren is belangrijk

Dit kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Ventileren is goed is voor jouw gezondheid en jouw energierekening. Maar ventileren is ook belangrijk voor het behoud van jouw woning. Je krijgt schimmelplekken in huis bij slecht ventileren. Maar ook het schilderwerk in jouw woning kan worden aangetast.

Op de website Steffie.nl vind je informatie over verschillende onderwerpen die te maken hebben met wonen, zo ook het ventileren van jouw woning. Steffie legt je alles uit wat je moet weten over gezonde lucht in huis. Ze spreekt Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

Frisse lucht en ventileren

In deze video legt Steffie uit waarom het belangrijk is om de lucht in huis fris te houden. Dat doe je door te ventileren. Ook ontvang je tips over het gezond houden van jouw woning.

Als er niet genoeg frisse lucht in huis komt, wordt de lucht steeds ongezonder. Ongezonde lucht zie je niet, maar je kunt er ziek van worden. Je kunt er hoofdpijn van krijgen, slecht van slapen en last krijgen van hoesten, verkoudheid en astma.

Jouw woning dagelijks luchten

Naast ventileren is het verstandig om het huis elke dag ook even goed te luchten. Luchten doe je door een raam een kwartier tot een half uur helemaal open te zetten, nadat je de verwarming laag hebt gezet. Zet daarbij de ramen aan 2 kanten van het huis tegenover elkaar open. Vooral in het voor- en najaar (als het buiten vochtig is, maar je de verwarming nog niet veel aan hebt) is luchten heel belangrijk. En natuurlijk ook als je hebt geverfd, of als je een feestje hebt gehad.

Echt niet elk raam hoeft de hele dag open te staan, maar een ruimte moet nooit helemaal potdicht zijn. En door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bespaar je ook energiekosten. Droge lucht voelt minder koud aan en kost minder energie om te verwarmen. Het is dus niet zo dat ventileren je alleen maar geld kost.

De ventilatie in jouw woning

In de woningen van Woongroen zitten verschillende ventilatiesystemen. Hieronder staan ze beschreven. Bij de sleuteloverdracht hoor je op welke manier jouw woning wordt geventileerd.

Wat te doen bij vochtproblemen?

Ventileer het betreffende vertrek tijdelijk extra en zet de verwarming aan. Zo trekt het vocht het snelste weg. Dit is soms nodig in vertrekken waar veel vocht wordt geproduceerd en/of weinig wordt gestookt. Denk aan het toilet, de badkamer, keuken of slaapkamers.

Er is verschil tussen tijdelijk (te) veel vocht in huis en langdurige vochtproblemen. Je hebt soms tijdelijk (te) veel vocht in huis bij het koken of binnen was ophangen. Hierdoor krijg je beslagen ramen. Hardnekkige en langdurige vochtproblemen worden onder andere zichtbaar in schimmelplekken.

Beslagen ramen zullen na een kwartiertje luchten of extra ventileren verdwenen zijn. Bij ernstigere vochtproblemen moeten na enkele dagen extra stoken en ventileren de grootste problemen verdwenen zijn. Is dat niet het geval? Neem dan contact met ons op.

Energie besparen door ventileren

Vaak lijkt de lucht buiten veel vochtiger dan binnen. Maar koude buitenlucht bevat altijd minder vocht dan de warme lucht in huis. Ventileer dus altijd. Om vocht uit huis te krijgen en om frisse lucht in huis te laten. Doordat je ventileert, wordt de lucht in huis droger. Droge lucht is makkelijker te verwarmen. Zo is jouw huis sneller warm en bespaar je energie. En jouw huis voelt comfortabel aan. Als je in de winter de verwarming lager dan 15 graden zet wordt alles in huis koud. Het vocht in de lucht wordt dan sneller condens. Je hebt dan meer kans op schimmel. Zet daarom de verwarming niet lager dan 15 graden.

Veel voorkomende vragen over ventileren

GGD informatie